Fenerbahçe nereye koşmuyor?

Dün gece Arsene Wenger Fenerbahçe iyi mücadele etti dedi. Ersun Yanal bu maçı bir kaç hafta sonra oynasaydık farklı olurdu dedi. Peki gerçek ne? Gerçek, Fenerbahçe ruhsuz, mücadeleden yoksun, adam gibi rakibe bile basmayan geçen sezona göre top yapamayan, ileriye top atamayan bir takım. geçen sezon ki kadrodan pek bir eksik yok hatta isim isim kadroya bakarsak daha da iyi bir takım olması gerekiyordu Fenerbahçe’nin. O zaman buradan ne anlıyoruz? Teknik direktör değişikliğinin bir takımı nasıl etkilediğini görüyoruz işte. Benim nacizane fikrim bu kadronun başında Aykut Kocaman olsaydı iki maçtada skorlar farklı olurdu. Kesin turu geçerdi Fenerbahçe demiyorum ama böle bir sonuç kesinlikle olmazdı.

Dün gece sol bekte Caner Erkin oynadı o halde Kadlec’i neden aldık? Hasan Ali nerede? Ben hayatımda hiç teknik direktörlük yapmamama rağmen tribünden ve TVden görüyorumki Caner Erkin’in en verimli olacağı ve oynaması gereken tek yer sol açıktır. Diğer bir hayal kırıklığım ise Sow’du dün gece. Farklı bir alemlerdeydi Sow çok isteksiz göründü bana gerçi bu sezon hiç bir maçta istekli görünmedi. Kuyt ise yine koşuyor mücadele ediyor ama neye yarıyor? Ersun Yanal’ın bana göre dün geceki tek başarılı seçimi Selçuk’u oynatmaktı. Eskişehir maçındaki performansından sonrada böyle olması gerekiyordu. Ama bu takıma birde belli bir taktik gerekiyor ve kesinlikle kesinlikle bir 10 numara şart defansın arkasına ara pas atacak ilerideki oyuncuları orta sahada değil ceza sahası önünde topla buluşturacak birisi lazım bu takıma.

Örneğin siz hiç son iki sezonda Fenerbahçe’de defansın arasına yerden ara pas olarak gönderilen bir top gördünüz mü? Avrupa takımlarının maçlarını izlediğimde bu pozisyonlar çok fazla kah o top geçmiyor, kah geçiyor forvet kaçırıyor bazılarıda gol oluyor. Defansın arasına top atılsın forvet kaçırsın yada defans kessin topu fark etmez ama atılsın. Takımın heran gol atabilecek olduğunu bilmesi açısından çok önemli bu paslar. Ama en az bunun kadar bir önemli durum daha var o da pres. Bizim futbolcular açıkçası pres yaptığını düşünüyorlar ama gidip rakip oyuncunun önünde dikiliyorlar. Bir rahatsız etmek, topa ayak sokmak yok. Hal böle olunca da rakip oyuncular çok rahat bir şekilde istedikleri gibi pas yapabiliyorlar. Bence Fenerbahçe’nin antremanlarda ilk çalışması gereken şey top rakipteyken baskı yapıp topu alma çalışmasıdır. Sen rakibe kolay top yaptırmazsan gol yemende o kadar zorlaşır. Fenerbahçe’nin forvet hattı fena değil bir şekilde gol atarlar ama tabi onlara top atabilecek bir oyuncu olursa.

Fenerbahçe’nin pres yapmamasının bir sebebide belki yaş ortalaması olabilir. Dün geceki kadronun yaş ortalaması neredeyse 30 du. Yani takımın en genci 24 yaşındaki Caner Erkindi. Fakat Caner bile Arsenal’in ilk 11 indeki 5 oyuncudan daha yaşlı. Jenkinson ve Wilshere 21, Ramsey ve Szczesny 23, Walcott 24 yaşında. Fenerbahçe’nin iskeletine baktığımızda ise Volkan, Egemen, Bruno Alves, Meireles, Selçuk Şahin, Cristian Baroni, Kuyt ve Webo bu oyuncular 30 ya da 30lu yaşlarındalar. Belki bu oyuncular tecrübeli diye oynatılıyorlar ama 24 yaşındaki Walcott, 23 yaşındaki Ramsey tecrübesiz mi? Bizim en büyük sıkıntımız şu örneğin geçen sezonun parlayan ismi 19 yaşındaki Salih Uçan. Sen bu adamı oynatmazsan nasıl tecrübe kazanacak? Neden hiç bir babayiğit gelipte kardeşim Salih bu takımın iskeletinin önemli bir oyuncusu bu adam her maç forvet arkasında ilk 11 de çıkıcak demiyor? Neden sabırsızız? Neden 19 yaşındaki bir genç hata yapınca hemen 3-4 hafta bir daha forma göremiyor? Volkan’ın zamanında yediği golleri ne çabuk unuttunuz o na neden şans vermeye devam ettiniz. Neden Salih’e sen böle hatalar yapsanda sen bu takım için çok önemli bir oyuncusun ve çok daha iyi bir oyuncuda olacaksın o yüzden daha dikkatli oyna ve hata yapmamaya çalış denip tekrar şans verilmeye devam edilmiyor. Hiç kimse görmüyormu bu kadronun yaş ortalamasını neden gençleştirilmeye çalışılmıyor?.

Diğer bir komiklikte Alper Potuk. Bu adama milyonlarca euro verdin ve daha 21 yaşında press yapıyor ayağında top tutuyor, top kapıyor evet belki 65-70 dakikadan sonra performansı düşüyor ama neden ilk 11 şansı verilmiyor? Oyuncu değiştirmekte yorulan oyuncuyu değiştirmek ya da taktiksel değişiklik yapma anlamını taşımıyor mu? İzin verin bu adamlar şu takıma alışsınlar, önemli oyuncular olsunlar. Bu maçta sen dakika 80 olmuş Sow’u çıkartıp Mehmet Topuz’u oyuna alıyorsun yahu Mehmet Topuz ne zaman böyle kurtarıcı oldu hatta kurtarıcıyıda geç ilk maç 3 ikinci maç dakika 80 2 tanede orda gol yemişsin 10 dakikada 6 tane golmü atacaksın be adam neden geçen maçlarda hata yapan 19 yaşındaki Salih’i oyuna almazsın adam bir Emirates’te top oynasın kendine güveni gelsin hala Fenerbahçe’nin ondan vazgeçmediğini bilsin.

Gerçekten ben Ersun Yanal’ı anlayamıyorum. Taktik desen yok gerçi olan taktikte bir İngiliz takımına uzun ve havadan topla oynamak nasıl bir taktiktir onuda anlamış değilim. Sen Emenike, Emenike diye tuttur ama ona pas atacak adamın olmasın gerçekten komedi.

Fenerbahçe’nin yapması gereken şey bir an önce kadroyu gençleştirmektir. Günümüzde bana göre bir futbol takımının kadro yaş ortalaması 27-28 i kesinlikle geçmemelidir. Artık futbol pres ve ara paslar ile oynanıyor. Yani hem koşacak hırslı olacak hemde teknik olacak. Bir an önce artık oyuncularla mı konuşulur yada son iki günde bir 10 numaramı alınır bilemem ama bu takımın uyanması gerekiyor. Hırslanması gerekiyor nerede geçen seneki Fenerbahçe, nerede bu seneki Fenerbahçe. Ersun Yanal hala basın toplantılarında Fenerbahçe şampiyon olacaktır diyor. Senin şampiyonlukta en büyük rakibin Galatasaray şu halinle seni Kadıköy’de bile 5-0 yener. Ben bu Fenerbahçe’yi kabullenemiyorum.

Umarım en kısa zamanda takım toparlanır ve geçen seneki heyecanı vermeye devam eder tüm taraftarlara…

Yorum Bırakın