Türk futbolu nereye gidiyor?

Türk futbolu her sezon sanki biraz daha geriye gidiyor ileriye gideceğine. Tribünler boşalıyor, Avrupa’da başarı azalıyor hatta katılan takım sayısıda yakında azalmaya başlıyor. Milli takım desen zaten umudunu kaybetmiş. Avrupa’da oynayan Türk futbolcu sayısı hala bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu ülke nereye gidiyor acaba?

Bazı ekstrem çözümler var aslında fakat bu çözümler bazı büyüklerimize göre çok saçma geliyor ya da yapılmak istenmiyor başka çıkarları yüzünden.

1- Passolig diye bir saçmalık dünyanın hangi ülkesinde var acaba?

2- Yabancı sınırlamasında neden başarılı Avrupa ülkeleri örnek alınmıyor?

3- Stadların zeminlerine ne zaman el atılacak?

Bu 3 sorunun cevabı verilse belki de sadece bu 3 sorun giderilse Türk futbolu ne kadar değişir?

Şimdi geçeyim benim nacizane önerilerime.

1- Passolig saçmalığı.

Açıkçası dünyada hangi ülkelerde böyle bir uygulama var bilmiyorum ama tahminimce Avrupa’nın %90 ında böyle bir uygulama yok. Taraftarı bir kart almaya zorlamak üstelik bu kart için bir ücret talep etmek bunuda geçiyorum birde kredi kartı almaya zorlamak üstelik özel bir bankaya ait bir kartı almaya zorlamak. Üstüne üstelik bu özel banka Türkiye tarihinin futbol taraftarını en çok seven Cumhurbaşkanının kankasına ait bir banka. Neden bu banka diye sorgulamak bile istemiyorum çünkü herkes cevabı biliyor.

Şimdi düşününce hükümet taraftarı fişlemek istiyor diyorum ama bunun başka yollarıda var isteseler hertürlü fişlerler burada sanki haddinden fazla bir biçimde para kokusu geliyor. Sanıyorum ki taraftarlar ne kadar protesto yürüyüşleri kampanyalarıda yapsalar bu şaçma karttan vazgeçilmeyecek ve tribünlerimiz 2-3 sezon daha boş kalacak derbi maçlar haricinde.

Bu kartı çıkartmalarının amacı yani bizlere lanse edilen amaç güvenlik. Sen tribünlerde ki güvenliği sağlayamıyorsan ülkeyi nasıl koruyacaksın merak ediyorum açıkçası. He ama yok ben o tribündeki 34. dakikada Her yer taksim her yer direniş diye bağıran çapulcuları bilmek istiyorum dersen sorarsan zaten onlar kendilerini hemen bir adım öne atarlar. Çünkü orada bağıranlar ne terörist ne işid denilen örgüte üye ne de hükümeti devirmek gibi bir amaçları var. Orada bağıranlar sadece ve sadece hayatlarına karışılmamalarını istiyorlar kısacası demokratik bir ülkede özgürce yaşamak istiyorlar. Ama sen onlar bağırıyor diye polisleri stada sokup biber gazına başvurur isen evet onlar polisede saldırır parklarda yüzbinleri toplayıp eylemde yaparlar. Bırak bağırsınlar ne var yani insanların protesto hakkını elinden alamazsın almamalısın yoksa hani siz devamlı bizi eskiden çok ezdiler diyorsun ya zamanı gelir belki senin ömrün yetmez ama geriye kalan tüm ailen bunun cezasını çeker buna emin ol. Neyse sinirlendim bu konuyu kapatıp konumuza dönelim.

Özet ile bu passolig denilen rant kapısı bir an önce kapanmalı ve tribünler yeniden renklenmeli.

2- Yabancı sınırlaması

İlk önce Avrupa’nın önde gelen ülkelerine bir göz atalım.

İngiltere: Kulüpte bulunabilecek yabancı futbolcu sayısı, sınırsız. Sahada olabilecek yabancı sayısı, sınırsız.
İspanya: Kulüpte bulunabilecek yabancı futbolcu sayısı, AB vatandaşı sınırsız, AB dışı futbolcu sayısı 3. Sahada olabilecek yabancı sayısı, Ab vatandaşı sınırsız, AB dışı futbolcu sayısı 3.
Almanya: Kulüpte bulunabilecek yabancı futbolcu sayısı, Şartlı sınırsız. Sahada olabilecek yabancı sayısı, sınırsız. Şart: En az 12 Alman futbolcu kadroda bulunması şartı var. En az 8 futbolcu ise altyapıdan yetiştirilmeli.
İtalya: Kulüpte bulunabilecek yabancı futbolcu sayısı, AB vatandaşı sınırsız, AB dışı futbolcu sayısı 5. Sahada olabilecek yabancı sayısı, Ab vatandaşı sınırsız, AB dışı futbolcu sayısı 5.
Fransa: Kulüpte bulunabilecek yabancı futbolcu sayısı, AB vatandaşı sınırsız, AB dışı futbolcu sayısı 4. Sahada olabilecek yabancı sayısı, AB vatandaşı sınırsız, AB dışı futbolcu sayısı 4.

Şimdi örneğin bir temsilcimiz Manchester United ile Şampiyonlar ligi maçına çıkacak fakat kadrolara bakınca bizde kendisine hiç haketmediği halde sadece Türk olduğu için ve Türk futbolcular içinde biraz sivrildiği için yıllık 4 milyon euro para ödenen halbuki Avrupa’ya gitse oynaya bileceği maksimum lig Belçika ligi falan olabilecek futbolculardan 6 adet. Karşı takımda ise dünyanın herhangi bir ülkesinden olan milli takımının en iyilerinden biri olan futbolculardan 11 adet. Şimdi bu turu sizce kim atlar?

Yabancı sınırlaması çok acil bir biçimde serbest bırakılmalı. Tamam tam serbestlik olmasın bazı şartlar getirilsin ama kulüpler istediği kadar yabancı futbolcuyu kadrolarına katmalılar. Şartlar neler olabilir peki? Biraz örnekler üretmeye çalışayım.

1- Milli takımda 30 maça çıkmış olmalı
2- AB pasaportlu olmalı.
3- Belli bir yaş kriteri olabilir.
4- Altyapıdan yetişmiş kadroda en az 5 futbolcu olabilir.

Bunun gibi birçok şart düşünülebilir ve arasından seçilebilir.

Yabancı sınırlaması kalkarsa milli takıma futbolcu çıkmaz diyorlar bence tam tersi. Yabancı sınırlaması kalkarsa özellikle büyük takımda oynayan Türk futbolcular bu kadar rahat hareket edemezler çünkü binlerce alternatifleri olur. Türk futbolcular, futboldan para kazanmak istiyorlarsa kendilerini geliştirmek ve çok çalışmak zorunda kalacaklar. Ve tabi çok doğal olarak bu kadar büyük paralar kazanamayacaklar. Bu kulüpler için çok iyi olacaktır bence. Kadrolara giremeyen futbolcular ise mecburen dünyanın herhangi bir yerinde futbollarına devam edecekler, bazıları ise Avrupa’nın üst liglerinde olmasada Avrupa’da devam edebilirler ve Avrupa futbolu ile tanışabilirler. Bu onlar için eminim çok daha iyi olacaktır. Özet ile bu sınır kalkmalı.

3- Stadlarımızın zeminleri

Dünyadan ve Avrupadan yüzlerce maç izliyoruz ve gördüğümüz en kötü zeminler herzaman Türkiye liginde. Neden bu şekilde, neden buna bir el atılmıyor, neden denetlenmiyor yeterince çok merak ediyorum.

Örneğin belli bir kriter belirlenip bu kritere uymayan kulüpler kendi stadlarında maç yapamıyor olsa daha fazla önem verilmezmi?

Şuan Türkiye ligindeki 18 takımıda Şampiyonlar ligine yollasak acaba kaç tanesinin stadında maç oynanmasına izin verirdi UEFA çok merak ediyorum.

Stadlar ile ilgili artık TFF kesin kararlar vermeli ve kati kurallar koymalı yoksa hem oynanan futbol zevk vermemeye devam edecek hemde milyonlarca euro para kazanan futbolcular sakatlanmaya devam edecekler.

olimpiyat-boş-tribun

Yorum Bırakın